Disassembler

Artificial intelligence is no match for natural stupidity.
19srpna2012

Windows 8 RTM - Ready to Mock


Ty jo. Oni to fakt v Microsoftu mysleli vážně.

Už se to blíží


9200.16384.win8_rtm.120725-1247. Tak zní celý název buildu operačního systému, který bude 26. října pro širokou veřejnost uveden jako Windows 8. Už od 15. srpna je ale finální sestavení osmiček dostupné pro vývojáře a jiná zvířátka, která mají přístup do patřičných prostor Microsoft Developer Network (MSDN) nebo TechNetu, a od 16. pak i pro členy Microsoft Partner Network. Alternativně pak samozřejmě v internetových obchodech typu The Pirate Bay (wink wink). Jelikož i já platím Microsoftu nějaký ten šesták za subscription, RTM verzi jsem si samozřejmě stáhl a ve virtuálce vyzkoušel. Možná mi to nebudete věřit, ale ten systém je od únorového Consumer Preview pořád stejně otřesný.

Co je nového?


Několik věcí, které jsou ve Windows 8 oproti předchozí verzi Windows jinak, jsem popsal už dříve, takže teď výčet jen trochu doplním. U většiny změn se nedá říct, jestli jsou dobré nebo špatné, protože často závisí na preferencích uživatele. Snad jediná, na kterou se nedá nic namítnout, je nativní podpora USB 3, která velmi pravděpodobně bude v následujícím service packu pro Win 7 taky.

Shell, UI a aplikace:

Hardware a infrastruktura:

Jak z toho ven?


První dvě věci, po kterých jsem pátral už během instalace, byly „Jak se zbavím Metra?“ a „Jak vrátím nabídku start?“. Samozřejmě mě nepřekvapilo, že většinu administračních úkonů v Metru stále udělat nelze, takže celé strakaté Metro si můžete strčit za klobouk. Sice nejde ze systému úplně odpárat, ale drobnou úpravou je možno mu nařídit, aby si šlo hned po přihlášení sednout do kouta a dostali jste místo něj plochu. V poznámkovém bloku vytvořte soubor s následujícím obsahem

Set sh = WScript.CreateObject("WScript.Shell")
sh.SendKeys("plocha{ENTER}")

A uložte si jej někam jako Plocha.vbs (Pozor na zobrazování známých přípon souborů). Pak si spusťte plánovač úloh (nejrychleji asi klávesovou zkratkou Win + R a napsáním taskschd.msc) a přidejte novou úlohu, kde si v záložce Obecné vyplňte název

Nová úloha

V záložce Aktivační události vyberte v roletce Při přihlášení

Aktivační událost

A konečně v záložce Akce nastavte cestu k vašemu vbs souboru.

Akce

Potvrďte, uložte a při příštím spuštění budete dovedeni rovnou na plochu. Sice s drobným zpožděním, ale alespoň tak. Jsem si jist, že dříve nebo později určitě přijde někdo s efektivnějším řešením.

Co se nabídky start týče, je to trochu ošemetnější. Microsoft si dal sakra práci s tím, aby zmrtvýchvstání nabídky start nebylo tak jednoduché. Uznání putuje do Velké Británie, kde jistý Lee Chantrey udělal práci za nás a díky jeho aplikaci zvané ViStart alespoň částečně funkční a bohužel nelokalizovanou nabídku Start máme. Očekávám však, že jakmile se Windows 8 dostanou na veřejnost, poptávka po této funkci značně vzroste, takže časem třeba dojde i na lokalizaci. Při instalaci ViStartu si jen dejte pozor na ten kýbl zbytečností, co se vám snaží nacpat.

Start menu aplikace ViStart

Nic nového pod sluncem


Podle mých informací nejsou Windows 8 nijak zvlášť žádány ani mezi firemními zákazníky. Myslím, že je to především proto, že z hlediska produktivity a funkčnosti nepřináší o moc více než léty prověřené Win 7. A také samozřejmě proto, že osmičky zatím nikdo nepoužívá, takže neexistují žádné metriky a jedinými vodítky použitelnosti jsou reklamní tlachy a technologická dema.

Docela mě pobavily i počty aplikací v jednotlivých kategoriích ve Windows Store (i když příčinou možná bude, že nejsem v systému přihlášen přes Microsoftí účet).

Ze závratného počtu 31 aplikací je jich 7 nemicrosoftích a jedna jediná placená. Vzhledem k tomu, že uvedení Developer Preview proběhlo téměř před rokem a že za dva měsíce si Windows 8 bude moct koupit i běžný Franta uživatel, nechtěl bych být na jeho místě. A na místě Microsoftu také ne.