Disassembler

Artificial intelligence is no match for natural stupidity.
02března2012

Windows 8 BFU preview


Od vydání Windows 8 Developer Preview uplynulo půl roku a další preview, tentokrát opravdu veřejný a určený běžným uživatelům, je tady. Společně s ním Microsoft také vypustil betu Windows Server 8. Podporu ARM a Metro UI Microsoftu nikdo nevymluvil a tak se alespoň podívejme, jak pravděpodobně bude následující verze Windows vypadat. Od Developer Preview sice údajně proběhlo více než sto tisíc změn, ale většina z nich se odehrála v útrobách a těch opravdu znatelných a viditelných je v zásadě jen pár.

Ukončete výstup a nástup, dveře se zavírají


Nové uživatelské rozhraní Metro UI je asi největším trnem v oku všem desktopovým uživatelům. Rozhraní je navrženo téměř výhradně pro tablety, dotykové obrazovky a jiná šmrdlací zařízení. Samozřejmě je možno jej ovládat i myší, ale táhání ovládacích prvků rozhodně nepovažuji za efektivnější než klikání. Obzvlášť, když ke stroji přistupujete vzdáleně přes pomalý internet. To se pak ovládání takového tahacího rozhraní stává pravou noční můrou. „Staré“ Aero je sice stále možno používat, ale v Consumer Preview z něj bylo ukradeno ještě více ovládacích prvků než v Developer Preview. Kupříkladu chybí tlačítko Start, které je se systémem Windows spjato snad odjakživa. Jeho umístění teď okupuje neviditelná zóna přepínající mezi Metrem a Aerem a další neviditelná zóna s jakým si systrayovitým menu na vás vyskočí, najedete-li do jednoho z pravých rohů. Velmi neintuitivní. Naprosto stupidní mi ovšem přijde fakt, že některé operace není možno provést bez přepínání mezi UI. Například změnu vlastního hesla - v Aeru se proklikáte ovládacími panely a stejně nakonec skončíte v Metru. Nebo aktualizace systému - Metro vám oznámí informace o aktualizacích a jejich počet. Chcete si vybrat, které nainstalujete? Hybaj do Aera.

V serverové verzi je Metro UI přítomno také. Nejsem si úplně jist, zda Microsoft očekává, že servery budou v příštím desetiletí provozovány na tabletech nebo jestli to má být jemný náznak toho, že v dalších verzích se s nějakým Aerem už nepočítá, ale rozhodně mi tam „čisté“ Metro UI nepasuje. Vůbec mi celé to UI přijde poměrně nepřehledné a nedovedu si moc dobře představit jak se v něm běžní uživatelé, okázale ignorující jakékoliv možnosti nastavení a uspořádání, budou orientovat. Naproti tomu serverový dashboard, který kombinuje prvky Metra i Aera vypadá velmi přehledně a díky přítomnosti barevných prvků i příjemně pro oko.

Stužkovací večírek


Další hojně nenáviděnou Microsoftí UI featurou je ribbon menu, které se poprvé objevilo v MS Office 2007. Konzervativcům, zvyklým na to, že v toolbaru najdou pár nejdůležitějších funkcí a ke zbytku se musí proklikat v textovém menu, byla najednou dána možnost, dosáhnout na jakoukoliv funkci jedním až dvěma kliky. Ti zdatnější se s tím poprali a zjistili, že si můžou celé menu upravit podle svého. Ti méně zdatní, kteří jsou na nějaké přizpůsobování (až už sebe nebo svého počítače) moc sexy, mají smůlu, protože ribbon menu se ve Windows 8 dostal už i do Windows Exploreru (Průzkumník), kde bude celkem efektivně urychlovat hromadnou práci se soubory.

ARMed and dangerous


Jak jsem již zmínil, všechny šmrdlatechnologie jsou ve Windows 8 právě proto, že mají fungovat i na dotykových zařízeních s architekturou ARM a stát se tak „mobilními“. Vypadá to, že smyslem Metro UI, Microsoft Store a dalších featur je do jisté míry sjednotit vzhled a ovládání s Windows Phone, čímž chce Microsoft pravděpodobně zjednodušit přechod všem třem stávajícím uživatelům tohoto systému. Jako power user tedy rozhodně nadšen nejsem a uvítal bych, aby Metro UI bylo striktně vyhrazeno mobilním zařízením a na desktopech zůstalo osvědčené Aero. Případně alespoň, aby na sobě jednotlivá UI nebyla nijak závislá.

Čím si ale podle mě Microsoft pěkně nasral do hnízda, bylo rozhodnutí o featuře Secure Boot. Má se jednat o hardwarovou podporu a zabezpečení při bootu UEFI. Údajně proto, aby byl uživatel chráněn před různými rootkity a infiltrací napadající operační systém při spouštění. Efektivně však půjde o prachobyčejné DRM, blokující dual-boot (a pokud výrobce hardwaru bude řádný dobytek, tak i single-boot) linuxu, případně dalších systémů. Starý a současný hardware nějakou bezpečnou botu neřeší. U nového x86 Windows 8 certified hardwaru údajně půjde Secure Boot vypnout. U ARM ne. Nějak tuhle bezpečnostní politiku Microsoftu nechápu. Licenční klíče se jim válí po celém internetu, desítky funkčních one-click cracků jakbysmet, a najednou se jim nelíbí, že do zařízení lze nainstalovat i jiný operační systém? Už se těším na jailbreak.

Další featury


Kromě UI failů se mezi novinkami ve Windows 8 dají nalézt i užitečné věci. Například „pokročilý“ správce úloh, ve kterém je u procesů mimo standardního využití CPU hezky vidět i jak procesy pracují s disky či pamětí. Integrované skriptovací prostředí PowerShellu bylo přepracováno a díky seznamu příkazů nemusíte mít neustále otevřený MSDN či jiné taháky. A kalkulačka nyní obsahuje i některé často používané vzorečky. Z těch „neviditelných“ novinek pak jmenujme třeba nativní podporu USB 3.0, Windows To Go, díky kterému je možno vytvořit prachobyčejné Live CD (resp. Live USB) a na serverech třeba ReFS (Resilient File System), což je nový, lepší a hlavně odolnější souborový systém, vycházející z NTFS. V neposlední řadě Windows 8 obsahují spoustu online hovadin, vyžadujících vaše osobní údaje, jejich smysl nechápu a raději ani nechci, protože je využívat nehodlám.

Očekávání


Tak co? Těšit se nebo se netěšit? Já se docela těším, protože tak nějak doufám, že se MS bude držet tradice a vydá typické „sudé“ Windows, které budou mít spoustu zajímavých featur, ale ve skutečnosti budou úplně nepoužitelné. Jejich distribuce a zpětná odezva zákazníků snad donutí Microsoft chytnout se za nos, vyházet pár nadšených grafiků s vodovkami a Windows „9“ vyrobit pořádně a pečlivě. Windows 7 v létě dostanou service pack 2 a „standardní“ technická podpora jim končí až v roce 2015, takže pokud se do RTM verze Windows 8 něco opravdu znatelně nezmění, budu spokojeným uživatelem Windows 7 tak dlouho, jak to jen bude možné. Ale třeba se pletu. Třeba Microsoft přijde a řekne „Nebojte. Celou dobu jsme si z vás dělali prdel. Tady máte funkční systém.“

Windows 8 Consumer Preview můžete stahovat přímo ze stránek Microsoftu.

Windows 8 Consumer Preview


Metro UI v celé své kráse
Vyhledávání v Metru
Zašité pozůstatky Start menu
Systrayo-sidebar
Ribbon ve Windows Exploreru
Chytřejší Task Manager
PowerShell Integrated Scripting Environment
Přizpůsobení plochy v Metru
Aktualizace v Metru
Dialog vzdáleného přístupu
Uzamykací obrazovka alá smartphone
Metro Snap - vlevo Solitaire, vpravo IE 10

Windows Server 8 Beta


Serverové Metro UI
Server Dashboard - Instalace rolí
Server Dashboard - Správa rolí a poinstalační procedury
Všchny console snap-iny na jednom místě