Disassembler

Artificial intelligence is no match for natural stupidity.
12září2012

Windows 8 a čtvrt


Před nějakými třemi týdny jsem poplival Windows 8 RTM. V článku jsem také zmiňoval tipy, kterak z barevného bastlu učinit alespoň trochu použitelný systém. Jen pár dní potom propuklo mezi vývojáři nejrůznějších tweakovacích nástrojů učiněné šílenství, takže dnes si z přehršle dolepovátek a zpřístupňovátek může vybrat každý. Zmíním tři, které se mi zdají nejlepší a nejužitečnější.

Start8


StarDock je jedna z nejznámějších společnosti vyvíjejících nástroje pro úpravu vzhledu a ovládání Windows, takže bylo jen otázkou času, kdy jejich varianta osmičkového Start menu spatří světlo světa. První verze Start8 sice byla vydána daleko dříve než Win8 RTM, ale jak se Windows build od buildu měnily, bylo potřeba některé změny reflektovat i v kódu Start8 a to je důvodem, proč je Start8 stále v betaverzi. Na rozdíl od posledně zmíněného ViStartu je Start8 částečně lokalizovaný, o poznání stabilnější, a navíc umožňuje i jistou variabilitu v podobě nastavení obrázku tlačítka a chování samotné nabídky.

Start8 můžete stahovat ze stránek StarDocku. Sice po vás budou chtít e-mail, ale budete mít jistotu, že jde vždy o nejnovější verzi, což při stahování třeba ze Slunečnice nemusí být vždy pravda.

Skip Metro Suite


Jak název napovídá, Skip Metro Suite je nástroj na „přeskočení“ Metra po startu Windows. Mimo téhle bezesporu užitečné funkce vás ještě Skip Metro Suite bude umět zbavit všech postranních (ano, skutečně píšu postranních, ne to druhé podobné slovo) nabídek vyskakujících ze všech čtyř světových stran okraje obrazovky. V kombinaci s výše zmíněným Start8 tedy i osmičky začnou být systémem relativně použitelným i k běžné práci na PC. Metro se sice zatím nedá odpárat úplně, ale psychologický efekt toho, že na vás nevyskočí hned po startu, je prozatím dostačující.

Skip Metro Suite můžete stahovat z webu winaero.com, kde kromě této aplikace naleznete přehršel dalších nástrojů a aplikací pro zvýšení uživatelské přívětivosti vašeho systému.

8GadgetPack


Ve Windows Vista se objevila možnost používání gadgetů. Tyto miniaplikace, vznášející se ve vyhrazeném pásu na ploše mě osobně sice moc nenadchly, ale spousta uživatelů tento nápad uvítala s otevřenou náručí a ve Windows 8 jim budou chybět. Mám pocit, že stejně jako Start menu, i miniaplikace byly odebrány jen proto, aby uživatelé byli nuceni používat Metro UI a jeho živé náhledy, jinak mi nedává moc smysl, proč úplně odebírat funkční a prověřenou funkci systému, když je možno ji prostě a jednoduše pouze nechat vypnutou. Ať už byly pohnutky Microsoftu jakékoliv, poptávka po podpoře gadgetů stále existuje a díky 8GadgetPacku je možno miniaplikace zprovoznit i na Windows 8.

8GadgetPack prozatím najdete na bplaced.net, ale je docela pravděpodobné, že se v budoucnu přesune na svou vlastní doménu.

Windows 8 s nabídkou start a postranním panelem
Windows 8 s nabídkou start a postranním panelem