Disassembler

Artificial intelligence is no match for natural stupidity.
14března2013

Google Reader k 1. červenci končí


Tak si tak dnes ráno, stejně jako v jakýkoliv jiný den, zapnu počítač, spustím Operu a na první pozici svého Speed Dialu si kliknu na Google Reader. Ten se však po načtení zahalí do bílého hávu, a v létajícím okénku mi stroze oznámí „Google Reader will not be available after July 1, 2013“. Hledím na zprávu a i přesto, že jednotlivým slovům ve výše uvedené větě rozumím, můj mozek se vehementně brání porozumění významu celé věty. Jak jako „will not be available“? To jako že Google Reader končí? To přece nemůžou!

Google Graveyard


Ale můžou. Stejně jako mohli v případě Google Answers (08/2001 – 12/2006), Google Gears (05/2007 – 06/2011), Google Knol (12/2007 – 10/2012) a hromady dalších sociálních, kolaborativních a různých jiných projektů. I přesto, že se Google v oficiálním prohlášení ohání faktem, že od roku 2005, kdy byla služba spuštěna, uživatelů Google Readeru postupně ubývá, je jich stále dostatečný počet na to, aby službu nechali běžet. Zlí jazykové tvrdí, že skutečný důvod ukončení činnosti Google Readeru je ten, že se na pouhé agregaci cizího obsahu nedá pořádně vydělat. A důkazem toho, že Google Reader je služba skutečně žádaná, je i internetová petice, která v době psaní toho článku, tedy necelý den po zveřejnění zprávy o plánovaném ukončení služby, nasbírala přes 60 000 podpisů.

Jste to, co odebíráte


RSS má obrovskou výhodu v tom, že si díky němu z nepřeberného množství nejrůznějších stránek, portálů a blogísků můžete vybrat skutečně jen ty, o které stojíte, naházet jejich feedy do čtečky a z jednoho jediného místa se pak dostat na všechna místa a ke všem informacím, které vám připadají zajímavé. V novinkách se pak dá snadno orientovat, označovat přečtené a nepřečtené podobně jako u e-mailu, případně si nějakou aplikací nahrát posbírané články třeba do mobilního telefonu a louskat je po cestě do školy nebo zaměstnání. Naproti tomu všelijaké mikroblogové agregátory, Twitter, atlas hub a jiné attention whoring sociální sítě, které Google na úkor Readeru upřednostňuje, vám obsah, který by vás eventuálně mohl zajímat, proloží tunou reklam, nesouvisejících výlevů cizích osob a různých jiných výkřiků do tmy, takže informační hodnotu dostanete veškerou žádnou a akorát si nakonec přejete, abyste měli možnost kopnout někoho do ksichtu přes standardní TCP/IP.

Alternativy


RSS rozhodně není mrtvé. Naštěstí mimo Google existují i jiné společnosti, které tento bezmála 15 let starý agregační formát ještě nezavrhují a nabízejí vlastní implementace nejrůznějších RSS čteček. První zřejmou alternativou jsou plnohodnotné desktopové a mobilní aplikace - tedy takové, které si nainstalujete na svůj počítač, tablet, smartphone nebo cokoliv jiného obsahujícího procesor a systém schopný spouštět uživatelské aplikace. Takové čtečky jsou mnohdy integrovány třeba do internetových prohlížečů (Opera, IE, FF, plugin do Chrome, …) nebo e-mailových klientů (MS Outlook, Thunderbird, …).

Většina z vás ale zřejmě bude ke svým feedům přistupovat z více různých zařízení a bude chtít své feedy a jejich stavy přečtení synchronizovat. V takovém případě máte na výběr z několika různých „cloudových“ čteček. Osobně vřele doporučuji Feedly. Ovládá se velice podobně jako Google Reader a také je schopná si z Google Readeru vaše feedy vytáhnout, aniž byste se museli zalamovat s nějakým exportem a importem. Navíc existuje i jako aplikace pro Android a iPhone. Ještě včera bych doporučil třeba i NewsBlur nebo The Old Reader, ale obě zmíněné webové aplikace jsou po ohlášení zániku Google Readeru tak přetížené, že jsou prakticky nepoužitelné. NewsBlur navíc velice šalamounsky vyřešil i registrace nových uživatelů. Zakázal je. Vytvořit můžete pouze účet prémiový, tedy placený. V době, kdy cena hardware v poměru k výkonu je směšně nízká a inteligentně navržené cloudové technologie se dají škálovat několika klinutími, je tohle řešení skutečně na přesdržku.

FeedBurner


Další průšvih je, že pokud Google bude rušit Google Reader, hrozí, že dříve nebo později sundá i FeedBurner, což je technologie pro parsování a vytváření RSS kanálů prakticky z libovolného obsahu. Bohužel existuje spousta prasogramátorů, kteří jsou moc sexy na psaní vlastního modulu pro vytváření RSS a této služby hojně využívají. Pokud bude FeedBurner také potopen, spousta uživatelů o některé své oblíbené kanály přijde.

Update


http://www.youtube.com/watch?v=A25VgNZDQ08

Jo a taky - Feedly nemá a velmi pravděpodobně nebude mít plugin pro Operu. Což je pro mě na druhou stranu i celkem dobře, protože si budu RSSkovat jen ve svém prokrastinačním Google Chrome, což je jediný prohlížeč u kterého mám zaplý Flash plugin.