Disassembler

Artificial intelligence is no match for natural stupidity.
28srpna2014

Chrome 37 a podpora HiDPI


Před pár dny Google vypustil svůj prohlížeč Chrome ve verzi 37. Jedná se o poměrně důležitý milník, protože třicet sedmička byla poprvé označena jako stabilní i v 64bitové variantě a mimo padesáti bezpečnostních aktualizací přináší i podporu DirectWrite a displejů s vysokým rozlišením.

Tečka na palci


Pokud tedy máte 15" laptop s HD rozlišením a s velikostí textu vyhnanou na 125 nebo 150 % a nebavilo vás luštit blechy v Google Chrome, který se s vyššími hodnotami DPI příliš nekamarádil, utíkejte aktualizovat. Nově podporovaná Microsoftí technologie DirectWrite umožňuje zachování ostrých okrajů písem a různých grafických objektů v animacích a renderovaných scénách. A protože celé rozhraní Google Chrome je vykreslováno pomocí Googlí knihovny Skia, která na Windowsech využívá GDI a Direct2D, je k podpoře vyšších DPI při zachování ostrých písem a tvarů jen kousek.

Máte-li nestandardní hodnotu DPI, rozdíl byste měli vidět hned po aktualizaci a restartu prohlížeče. Pokud nevidíte a vidět chcete, je možno si podporu HiDPI vydupat v registrech následujícím způsobem.

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Google\Chrome\Profile]
"high-dpi-support"=dword:00000001

Případně je možno upravit zástupce a stejný přepínač mu vnutit v příkazové řádce.

".../chrome.exe" /high-dpi-support=1

Pokud jste na malá písmenka zvyklí a Chrome 37 vám rozhraní zvětší až příliš, můžete jej podobným způsobem uvést do původního stavu. V příkazové řádce zadejte

".../chrome.exe" /force-device-scale-factor=1

Případně, jak radí většina dalších internetových zdrojů, oba přepínače zkombinujte

".../chrome.exe" /high-dpi-support=1 /force-device-scale-factor=1