Disassembler

Artificial intelligence is no match for natural stupidity.
19ledna2012

Připomínky? Nadávky? Poslužte si


Byl jsem minulý týden požádán, zda bych ke svému blogovacímu systému nemohl vytvořit nebo přilepit nějakou možnost jednoduchého komentování článků. Jelikož se právě taková featura nacházela v mém To-Do listu s plánovaným termínem dokončení "Soon" (© 2004-2012 Blizzard Entertainment, Inc.), řekl jsem si, že požadavku vyhovím. A tak si, milé děti, od dnešního dne můžete vylévat svá srdéčka pod mými články. A že jsem to já, podělím se s vámi i o nějaké detaily a perličky z vývoje.

Minutky


Protože mám poslední dobou docela našlapaný kalendář, bylo mým úplně prvním nápadem vykašlat se na nějaké programování a využít služeb nejrůznějších „hotovek“. Blueboardí návštěvní kniha se posledních deset let snad vůbec nezměnila, takže tu jsem zavrhl hned. Facebookův komentovací plugin je moc facebookový, takže ten taky ne. Zbyl mi Disqus. Disqus je docela promakaný komentovací a diskusní plugin, snadno se s ním zachází, snadno se vkládá do stránek, tak proč ne. Registroval jsem se tedy na jeho stránkách, nafasoval kód a chvíli si s pluginem hrál. Není špatný, ale nějak to není ono. Padlo tedy rozhodnutí, že si systém komentářů přece jen napíšu vlastní.

Sociální bordel


Zalíbila se mi možnost přihlašování skrze sociální sítě. Nejsem ale uživatelem žádné z nich, tak nevím, jak přesně takové přihlašování funguje. Předpokládám ale, že autorizace a předání informací probíhá za pomoci nějakých tokenů a jediné co uživatel musí udělat je takovou operaci povolit. To mi z uživatelského hlediska přijde jako nejméně otravný způsob. Chěl jsem systém napojit na Facebook, Twitter, Google+ a OpenID. Jednou jsem už asistoval při programování autotwittovátka, takže vím, že Twitter má autentizaci řešenou přes OAuth. Ten je navržen poměrně dobře a práce s jeho API celkem dává smysl, takže pro Twitter už jsem měl půl práce hotové. Pak jsem se šel podívat na řešení Facebooku. Moc dobře jsem udělal, protože právě ten mě od mého záměru odradil. Vytváření „aplikací“ na Facebooku se totiž prování skrze Developer App. Mám jeden facebookový účet, který používám na testování. Tak jsem se nalogoval, přešel do Developer App, vyplnil potřebná políčka a pak se asi dvacet minut hystericky smál této hlášce, kterou mě Facebook počastoval.

Facepalm

A PIN byste třeba nechtěli? Nasrat! A tak jsem si po večerech napsal systém vlastní. K tomu, abyste mohli komentovat, mi nemusíte sdělovat své číslo na mobil. Ani číslo karty. Dokonce ani číslo bot ne. Stačí mi pouze vaše jméno nebo přezdívka.

Moje!


Pokud chcete, můžete si u mě vytvořit i vlastní účet. Pak máte jistotu, že nikdo nebude bez přihlášení moci komentovat vaším jménem a jako bonus máte možnost ovlivnit pár drobností týkající se zobrazování blogu. Můžete si zvolit počet zobrazovaných záhlaví na stránku (když už máme to HTML5, chtěl jsem pro tohle jako ovládací prvek využít slider. A představte si, Firefox a IE jej neumí zobrazit). Můžete si nastavit, zda komentáře budou viditelné vždy nebo až po rozkliknutí a také to, v jakém pořadí se budou zobrazovat. A skuteční nenávistníci sociálních sítí mají možnost úplně vypnout zobrazování prvků sociálních sítí. Takový integrovaný AdBlock. No není to hezké? Ani o bezpečnost se bát nemusíte. E-mail je pouze informativní, pro případ, že byste chtěli, abych vás kontaktoval (ale v takovém případě mi raději napište) a dá se využít při zapomenutí hesla. Stejně tak není nastaveno žádné omezení délky hesla. Bezpečnost je plně na vašich bedrech a je tedy na vás, zda si zvolíte "123" nebo prvních 100 znaků vašeho RSA klíče. V databázi jsou uloženy pouze osolené SHA1 otisky hesel, takže vašim facebookům žádné nebezpečí z mé strany nehrozí.

Tak mi tedy hezky sdělte, co si o mně myslíte a já vás za to pak zabanuju. ;) Příjemnou zábavu.

Update 29. května 2017


Systém komentářů byl přepracován a vlastní účty zrušeny. Více informací v článku Blogískový facelift.