Disassembler

Artificial intelligence is no match for natural stupidity.
19října2011

Postfix: Virtuální doménový koš


Na svých poštovních serverech používám kombinaci Postfix + Dovecot a domény, aliasy a uživatele mám uloženy v MySQL databázi. Včera se ke mně dostal dotaz, zda se v mém Mail Adminu nějak dá vytvořit doménový koš. Zatím jsem vytvářet doménové koše nepotřeboval, protože tuto funkci považuji za zbytečnou (neexistující adresa prostě neexistuje a basta) a žádný ze zákazníků si jej explicitně nevyžádal. I zamyslel jsem se a po pár pokusech přišel s řešením.

Aliasy


Vím, jak vytvářet doménové aliasy a tím přesměrovávat celé domény. Doménový koš je něco podobného, jen cílem není jiná doména, ale jediná schránka v doméně stávající. Když ale nastavíte alias

@example.com    basket@example.com
Virtuální doménový koš v Mail Adminu
Virtuální doménový koš v Mail Adminu

přestanou chodit maily všem normálním uživatelům, protože Postfix nejprve překládá aliasy a až potom schránky samotné. Není tedy nic jednoduššího, než každému uživateli udělat alias na sebe samého.

@example.com         basket@example.com
user1@example.com    user1@example.com
user2@example.com    user2@example.com
user3@example.com    user3@example.com

Na pořadí nezáleží, protože alias je překládán z hashmapy ve které nic jako „pořadí“ neexistuje.

Výše uvedená situace v mém Mail Adminu pak vypadá jako na obrázku vpravo. V některé z budoucích verzí provedu úpravu, aby alias na sebe sama byl vytvářen automaticky a tenhle workaround nebyl zapotřebí.

EDIT: Jak jsem slíbil, tak jsem učinil. Ve verzích 1.6 a novějších je autoaliasování již zahrnuto.