Disassembler

Artificial intelligence is no match for natural stupidity.
20října2011

NetBeans: Úprava cesty k JDK


Updatoval jsem dnes jedno PC a zjistil, že je venku už Java 6 update 29 (Javu 7 používat nehodlám alespoň do pátého updatu, než se poopravují ty největší bugy). Koukl jsem na svůj domácí stroj a zjistil, že tam stále mám Javu 6u24. Aktualizoval jsem ji tedy i u sebe. Jaké bylo mé překvapení, když mé NetBeans 7.0 můj záměr nepochopily a dožadovaly se staré verze JDK.

Fazolky


Používám NetBeans k vývoji v Javě (SE) a PHP. Nemám k tomu žádný zvláštní důvod. Prostě jsem si na ně zvykl, dobře se mi ovládají a poskytují všechny funkce, které si myslím, že potřebuji. Při prvním startu po aktualizaci Javy na mě ale vybaflo dialogové okno s textem

Cannot locate java installation in specified jdkhome:
C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_24
Do you want to try to use default version?

No jasně že chci použít default version. Vždyť tam ani jinou nemám. Ale odklikávat tohle dialogové okno pokaždé se mi určitě nechce.

Konfigurace


NetBeans se sice rozlezou všude možně po systému, ale přesto jejich konfigurace zachovává jakousi logiku a dá se rozdělit na globální a uživatelskou. Nastavení JDK (resp. NetBeans launcheru) je v té globální části a ta se nachází (ve výchozím umístění) v souboru C:\Program Files\NetBeans 7.0\etc\netbeans.conf. A hle, na devatenáctém řádku si tam sedělo

netbeans_jdkhome="C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_24"

Teď mám dvě možnosti. Buď netbeans_jdkhome přepíšu na aktualizovanou verzi, nebo řádek zakomentuju. První možnost by se mi hodila, kdybych byl třeba masochista, a měl paralelně nainstalované verze Javy 6 i 7. Ale protože nejsem, řádek jsem zakomentoval, takže NetBeans vždy sáhnou po výchozí verzi JDK, kterou zjistí z registrů, případně postaru z PATH nebo JAVA_HOME proměnných.