Disassembler

Artificial intelligence is no match for natural stupidity.
20května2012

Mobilní VoIP za hubičku


Jako asi každého normálního člověka, i mě nehorázně štvou přemrštěné ceny mobilních telekomunikačních služeb, které si kartel zlodějíčků působících v české kotlině nasmlouval. Zkoušel jsem se proto poohlédnout po nějaké alternativě, která by mi pomohla ušetřit, ale zároveň mi příliš nekomplikovala život. Našel jsem voocall.

Kde domov můj


Ceny za mobilní služby v ČR jsou jedny z nejvyšších v Evropě. A to tu máme tu tři operátory, kteří by mezi sebou klidně mohli soutěžit a ceny tak táhnout dolů. Dobře, operátoři jsou čtyři, ale U:Fona nepočítám, protože má „jen“ nějakých 150K zákazníků a dobrá polovina z nich stejně využívá jen internet bez hlasových služeb. MVNO (operátoři virtuálních mobilních sítí) u nás nejen nejsou, ale spousta lidí nemá ani tušení, že něco takového vůbec může existovat. Jenže operátorům je u nás hej, protože Češi už jsou zvyklí na nehorázné ceny. Pohodlný český človíček se totiž nebude obtěžovat zjišťováním, zda jsou ceny za tu či onu službu adekvátní nebo, nedej bože, hledat alternativy. Radši bude brblat, ale předraženou službu si stejně koupí. Tak proč se lámat přes koleno a ceny snižovat, že? Za nějakých 400 korun u nás dostanete zhruba půl hodiny volání a sto SMS. Jinde v Evropě (včetně Slovenska) dostanete minimálně dvakrát tolik. A za 1200,-? U nás na téhle ceně začínají business tarify, tj. tak tři hodinky volání, 500 SMS a nějaký gigabajt internetu. V Německu a v Británii za ty samé peníze dostanete neomezené volání, neomezené SMS a neomezený internet. A co je nejhorší, pořád se jim to vyplatí.

Boudo, budko, kdo v tobě přebývá?


Pominu-li pevnou linku, je jedinou zbývající variantou využití VoIP služeb. Ať už se jedná o Skype nebo „opravdové“ VoIP přes SIP, jsou k tomu potřeba dvě docela podstatné maličkosti. Podpora VoIP ve vašem zařízení a dostupnost internetu. První problém dneska řeší smartphony. Na Androidy a iPhony existuje kýbl VoIP aplikací a Androidy 2.3.x a vyšší mají dokonce volání přes SIP zabudované přímo v sobě (tedy za předpokladu, že jej nějaký dobrosrdečný operátor poskytující vaši ROM neodpáral). Dokonce i všichni tři uživatelé Windows Mobile a Windows Phone se mohou radovat, protože i na tyhle hrůzy VoIP aplikace existují.

Series of tubes


S internetem je to horší. Doma nebo v zaměstnání většinou není problém splašit dostatečně rychlý internet s Wi-Fi, ale na cestách už se z toho může vyklubat neřešitelná úloha. Mobilní internet bez volání vám nikdo nedá právě proto, že byste na něm náhodou mohli využívat cizí (a samozřejmě levnější) VoIP a i kdyby vám jej náhodou někdo dal, tak se pořád budeme bavit o nějakých pěti stovkách měsíčně a 1GB FUP. Tahle situace se už skutečně nedá řešit jinak, než že se lidem z vedení českého telekomunikačního kartelu začnou ztrácet psi, děti a manželky. Ovšem i pokud budete VoIP využívat jen v lokacích kde je dostupné, můžete s jeho pomocí ušetřit dost peněz. Já například provolám měsíčně něco kolem tří hodin, z toho minimálně hodinu z míst s kvalitním internetovým připojením. Pokud mi můj stávající operátor účtuje 6 korun za minutu hovoru a na VoIP bych ji měl za 1,50 Kč, tak jaksi není co řešit. Těch 270 korun rozdílu určitě dokážu využít smysluplněji.

Tady orel, tady orel


Jednoho dne jsem na svém oblíbeném diskusním fóru zavadil o diskusi právě na toto téma. Byl mi doporučen jakýsi voocall, že prý mají slušné ceny, jsou spolehliví a navíc prý můžu volat ven svým stávajícím mobilním číslem, takže nebudu muset obesílat a obvolávat bambilión svých kontaktů a žádat je o přiřazení nového čísla. I zavítal jsem na jejich stránky a prakticky ihned jsem se zamiloval. Nejen že dostanete deset kaček kreditu na vyzkoušení, ale navíc nemusíte sjednávat žádné závazné smlouvy nebo jinak komunikovat se studentkami humanitních věd v libovolném call centru. Mimo to je jejich web díky své jednoduchosti velmi přehledný a nepočítá implicitně s tím, že jejich zákazníkem je BFU, který si myslí, že telefon je magická skříňka s trpaslíčky. Stručně a jasně vám sdělí, které aplikace jsou vhodné a co a jak si v nich máte nastavit a voila - trpaslíčci najednou komunikují SIPem. Po přihlášení můžete skrze webové rozhraní posílat SMS, prohlížet historii hovorů a spoustu dalších věcí. Mimoto můžete využít i velmi jednoduché API pro vaše aplikace. Kredit si dobijete bankovním převodem nebo třeba přes PayPal. Nikdo po vás nechce jména, rodná čísla ani čísla bot prostě a jednoduše proto, že to nikoho nezajímá. Technologie samotná běhá (tedy alespoň podle toho, co jsem vysondoval) na Asteriskových PBX ústřednách a vzhledem k tomu, že se na ně Telefonica O2 snaží u ČTÚ vysondovat nějaké info, se chlapci asi sakramentsky vyznají. Kvalita hovoru se mi sice jeví nepatrně horší než u klasického GSM, ale zvuk je stále srozumitelný natolik, aby byl použitelný k běžným hovorům a nemuseli jste si každé druhé slovo domýšlet.

Jděte do toho!


Voocall byl spuštěn koncem srpna loňského roku, takže se jedná o službu stále relativně novou, nicméně zatím funguje bezvadně. Jsem moc rád, že byl někdo ochoten zainvestovat a vést takový projekt a budu doufat, že i přes zlodějskou lobby mobilních operátorů nebudou už tak dost pitomé zákony o elektronických komunikacích pozměněny tak, že existence služeb jako je voocall nebude možná. Ať tak či tak, každopádně jej doporučuji alespoň vyzkoušet.

Disclaimer


Článek není placenou reklamou a autor článku není nijak spřízněný s firmou CANISTEC s.r.o., která službu voocall provozuje. Autor pouze doporučuje produkt na základě své vlastní pozitivní zkušenosti.

Update - 20.10.2016


Po změně majitele značky Voocall již nemohu nadále výše uvedené služby doporučit. Ve chvíli, kdy je potřeba řešit něco s technickou podporou, nastává peklo. Telefonáty na zákaznickou linku nikdo nezvedá a ticketovací systém funguje jako černá díra. Naštěstí se za těch několik let od napsání článku velcí čeští operátoři trochu chytili za nos, takže nabídka neomezených tarifů a dat je přívětivější, takže jsem utekl jinam.