Disassembler

Artificial intelligence is no match for natural stupidity.
20prosince2012

Kindle Fire: Ze čtečky tabletem


Taky se vám stává, že něco děláte, něco zajímavého vás napadne nebo se něco užitečného naučíte a pár dní na to o tom někdo úplně jiný napíše článek na webu? Mě docela často. Tento týden se mi podařila taková synchronicita s webem CDR.cz. Začátkem týdne mi tu přítelkyně nechala svůj nepříliš obhospodařovaný Kindle Fire a požádala mě, zda bych jí z toho nebyl schopen vyrobit něco použitelného. Dnes jsem se o tom, co jsem v pondělí dělal, dočetl na úplně cizím webu.

Hoří, má panenko


Amazoní Kindle Fire je v podstatě úplně hloupoučký tablet, vybavený značně upraveným Androidem 2.3. Bohužel systém je upravený do té míry, že se pro spoustu věcí, které byste s tabletem mohli běžně dělat, stává nepoužitelným. Amazon to nijak zvlášť netrápí, protože jej prezentují jako čtečku elektronických knih, což je určení, ke kterému byl Kindle Fire vybaven velmi dobře. I přesto, že jsem geek jako poleno, tak mě obecně tablety a čtečky nějak zvlášť neberou. Knihu si radši přečtu papírovou a jsa odkojen na klávesnicích, šmrdláním po displeji nedokážu pracovat produktivněji než třeba datlováním do laptopu. Proto mě celkem mile překvapilo zjištění, že i ve stařičkém Kindle Fire za pár šupů sedí 1GHz Cortex-A9, doprovázen GPU čipem PowerVR SGX540 a řízen velice slušným čipsetem od Texas Instruments, TI OMAP 4430. S takovýmhle hardwarovým fondem má Kindle Fire rozhodně na víc, než dělat nějakou podřadnou čtečku.

Developers, developers, developers


U šikovných kluků z XDA Developers se dají sehnat upravené ROMky úplně na cokoliv a Kindle Fire samozřejmě není výjimkou. Ale aby to nebylo tak jednoduché, je třeba vzít přešívání tabletu pěkně popořadě. K tomu, abyste nahráli vlastní ROMku, potřebujete upravený recovery mode a k tomu, abyste se do recovery vůbec dostali, potřebujete přerazit bootloader. Z původního softwaru tedy v tabletu nezůstane prakticky vůbec nic. A tak to má být! Díky tomu, že komunita uživatelů Kindle Fire, kteří nejsou úplně spokojeni se softwarovým vybavením dodaným výrobcem, je poměrně početná, existuje pro účely modifikace Kindle Fire balík utilit zvaný suše „Kindle Fire Utility“, případně jeho novější fork „The Kindle Fire Utility“, který jsem použil i já.

The Kindle Fire Utility

Ten obsahuje upravené ovladače pro holý i kompozitní ADB interface (Ovladače dodávané s Google SDK Kindle Fire neznají) a umí si z patřičných schovávaček na internetu dotáhnout nástroje pro rootnutí přístroje, FireFireFire bootloader, TeamWin Recovery Project nebo ClockWork Mod recovery image a pár dalších blbinek. S touhle utilitou je úprava Kindle Fire otázkou několika málo minut a na vás už jen zbude, jakou ROM si pro váš staronový tablet zvolit.

Bertíkovy fazolky tisíckrát jinak


Díky dostatečně modernímu a výkonnému procesoru je možno do ohnivého tabletu nacpat i nejnovější verze Androidu, tedy v současnosti 4.1 a 4.2. Velice slušná je „stocková“ Jelly Bean 4.2.1_r1 AOSP ROM, ale preferujete-li CyanogenMod a poladěný trojkový linuxový kernel, pak doporučuju kouknout se třeba na UNOFFICIAL CM10.1 + 3.x Kernel for Kindle Fire. Já nakonec skončil s Alien Droidem 8.0, který sice není poskládán z bleeding-edge komponent, ale zato obsahuje hromadu neviditelných i viditelných tweaků (Apex launcher, maskování za model Galaxy Nexus, díky čemuž vám Google Play nabídne více aplikací, atd.), takže z obludné a pomalé čtečky dělá poměrně svižný a dobře ovladatelný tablet.

Kindle Fire s Alien Droid v8.0