Disassembler

Artificial intelligence is no match for natural stupidity.
18ledna2012

Co je SOPA a proč je fuj?


Dnes, ve středu 18. ledna 2012, stávkuje část internetu. Stovky provozovatelů skryly své weby, zanechavše návštěvníkům zprávu o protestu proti americkým zákonům, známým jako SOPA (Stop Online Piracy Act) a PIPA (Protect „Intellectual Property“ Act). O těchto kontroverzních zákonech se již nějakou dobu hovoří, a tak vám o nich i já, namísto stávkování, popovídám.

Tlačítko na vypnutí internetu


SOPA i PIPA jsou zákony velmi podobné. Jejich hlavním účelem je zajistit mechanismy, které v budoucnu umožní téměř absolutní kontrolu nad obsahem dostupným na americkém internetu. Ano, zní to divně. Jak je to možné? Internet je přece síť celosvětová, tak jak je možné, že jedna země má k dispozici jiný obsah než jiná? No právě vinou takovýchto zákonů, protože právě ty umožní nasadit celostátní blacklist, který musí všichni poskytovatelé internetu dodržovat, jinak budou čelit nehorázným pokutám, soudním tahanicím a ve finále celkem jistě i zániku firmy. Efektivně by tedy bylo možno v USA cenzurovat internet naprosto stejně, jako je běžnou praxí třeba v Číně, Íránu nebo Sýrii. Alarmující ovšem je fakt, že podobné zákony byly zavedeny i v Evropě. Francie má své HADOPI, od ledna cenzuruje internet i Španělsko a pár návrhů na toto téma proběhlo i u nás v ČR.

Nelíbíš se nám


Další zrůdnost, kterou SOPA i PIPA umožňuje, je zabavování domén. Prostě a jednoduše, když někdo „shora“ luskne prsty, doména, kterou jste třeba deset let vlastnili, rázem přestává být vaše. Pokud se budete pídit po důvodu, dočkáte se akorát krčení ramen a maminkovského „Protože jsem to řekla!“. Ovšem zabavování domén v USA není novinkou. Doposud se tak dělo, i když v omezené míře, u webů označených jako „pirátské“. Teď už to ale bude možné u libovolné domény. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. GoDaddy - jediný velký americký registrátor domén, který vyhověl požadavkům SOPA - během jednoho týdne ztratil několik desítek tisíc zákazníků. Přemýšlejte, proč asi? Zrovna USA by se se svým přístupem typu „Pokud něco nemůžeme kontrolovat, tak to raději zakážeme“ už mohla sakra poučit. Ať už jde o blokování Wikileaks nebo prohibici na počátku minulého století, každý pochopí, že náhlé zakazování čehokoliv, co doposud nikomu nevadilo, vede jen a jen k růstu „kriminality“.

Ukazování prstem


Třetí velkou změnou, kterou SOPA a PIPA přinese, je absolutní zodpovědnost vlastníka stránek za jejich obsah. Tedy například za cokoliv, co napíšete na nějaké fórum, je zodpovědný majitel fóra (resp. majitel domény). A za cokoliv, co napíše kdokoliv z těch několika milionů registrovaných uživatelů na Wikipedii, je zodpovědný Jimmy s jeho Wikimedia Foundations. A najít nebo uměle vytvořit jakoukoliv špínu dostačující na odstřel Wikipedie, Facebooku, případně kohokoliv dalšího nepohodlného, bude pro „vyšetřovatele“ hračka. Když není na koho ukázat prstem a určit vinu, vždycky se najde mechanismus jak na to. Another job well done!

Odkazy na další informace a články


Disclaimer


Autor není nijak politicky zainteresován a už vůbec není členem ČPS. Jenom ho, jako každého normálního pracujícího člověka, nehorázně sere, když si vrchnost vymýšlí další a další utlačující zákony „pro naše dobro“.