Disassembler

Artificial intelligence is no match for natural stupidity.
07února2012

Bear 71


V RSS feedech, které odebírám, jsem narazil na zajímavou a nádherně zpracovanou věc. Bear 71. Jedná se o jakousi kombinaci dokumentárního filmu s interaktivní mapou, vytvořenou ze střípků záznamů z kamer sledujících život v kanadské divočině.

Medvědi nevědí...


Živí tvorové nebo jen statistika? Je to na vás.
Živí tvorové nebo jen statistika? Je to na vás.

Záznamy a fotografie, pořízené v letech 2001 až 2009 dokumentují život medvědice medvěda grizzlyho, vybavené sledovací kamerou a označované pouze jako „Bear 71“. Mimo ni se ale můžete podívat třeba také na rysy, pumy, soby, či jinou divou zvířenu, zachycenou na kamerách. Díky skvělé práci obou hlavních tvůrců, Jeremyho Mendese a Leanne Allison, ale také díky Mii Kirshner, která medvědici propůjčila svůj hlas a celým příběhem diváka provází, však z této hromádky statistických dat vzniká poutavý a zajímavý příběh o kontrastu divoké přírody vůči lidské společnosti. Navíc, jako programátor, obdivuju práci grafického studia jam3, protože jako jedni z mála chápou, že Flash se dá využít i na bohulibější projekty, než jsou blikající bannery. Smutný je v tomto případě pouze fakt, že interaktivní část je natolik perfektní a dotažená, že mnohdy předčí i některé moderní interaktivní filmy počítačové hry.

K nahlédnutí do života medvědice 71 budete potřebovat Flash plugin. Znalost anglického jazyka je doporučena. Pak už jen stačí prohlížeč nasměrovat na http://bear71.nfb.ca.

Bear 71 je projekt velmi neobvyklý a rozhodně stojí za to jej vidět.

RSS zdroj: http://flowingdata.com/2012/02/06/tracking-the-grizzly-bear-in-emotional-interactive-documentary/