Disassembler

Artificial intelligence is no match for natural stupidity.
25prosince2011

Instalace Windows 7 s UEFI


V předchozím článku jsem se zmínil, že jsem si udělal radost novým diskem. Jsa hrdým vlastníkem základní desky Asus P8P67 Deluxe, která, stejně jako drtivá většina Sandy Bridge kompatibilních desek, podporuje UEFI boot, řekl jsem si, že si svůj „nový“ systém nainstaluju právě tak.

Instalačka na klíč(ích)


Obyčejné instalační CD Windows 7 a 2008 R2 zpravidla podporuje UEFI boot ve výchozím stavu. Já však mám svoji lehce upravenou all-in-one instalačku na USB klíčence a ta do teď UEFI boot nepodporovala. To se dá ale lehce zařídit, protože stačí, aby UEFI bootloader našel nějaký firmware v umístění \EFI\BOOT\bootx64.efi (resp. obecně \EFI\BOOT\boot<architektura>.efi, ale se 4 GB paměti jako minimem u dnešních osobních počítačů, nemá smysl o 32bitových Windows ani mluvit).

Ke zpřístupnění možnosti UEFI bootu jsou potřeba dvě věci:

  1. Na klíčence zkopírovat obsah \EFI\Microsoft\BOOT do \EFI\BOOT
  2. Z libovolných, již nainstalovaných Windows ukrást C:\Windows\Boot\EFI\bootmgfw.efi a na USB uložit jako výše zmíněný \EFI\BOOT\bootx64.efi

A hotovo. Pokud je váš USB disk naformátován na FAT32 nebo jiný FS, kterému základní deska rozumí, firmware najde a EFI boot vám povolí. Pokud máte na instalačním USB upravený i WIM obraz pro instalátor a obnovení systému (\Sources\boot.wim), mějte na paměti, že tento musí obsahovat \Windows\System32\Boot\boot.efi, jinak vám zavaděč z USB sice nabootuje, ale instalátor už ne. A bez instalátoru se instaluje docela blbě.

Důvěřuj, ale prověřuj


Zda instalátor použil EFI nebo jede postaru přes BIOS, zjistíte tak, že během instalace stisknete Shift+F10, čímž spustíte příkazovou řádku. Do této napíšete

notepad \Windows\Panther\setupact.log

a v logu vyhledáte řádek začínající

Callback_BootEnvironmentDetected: Detected boot environment:

V případě UEFI bude detekované bootovací přostředí „EFI“ nebo „UEFI“, v opačném případě „BIOS“.

Po instalaci se pak můžete přesvědčit podruhé tak, že si zkontrolujete, že váš systémový disk není členěn pomocí MBR, nýbrž pomocí GPT.

Občerstvení


Pokud z nějakého důvodu (např. kvůli výměně desky) budete potřebovat zavaděči základní desky vnutit EFI znovu, spusťte z libovolného Windowsovského prostředí (tedy klidně i z recovery konzole) příkaz

bcdedit /set {FWbootmgr} displayorder {Bootmgr} /addfirst

A na závěr P.S. pro warezáky: Když zavádíte z UEFI, nemůžete použít ODIN, protože ODIN závisí na přečurání SLIC, což je záležitost BIOSu. A když nemáte BIOS, tak upravíte leda prd a jako bonus už ani nenabootujete.